Fatima Mernissi Leerstoel
© Amy Toensing
De wereld door de ogen van vrouwelijke Arabische filmmakers
“Het genderevenwicht is ver zoek in de Vlaamse filmindustrie”, blijkt uit recent onderzoek van VUB-masterstudente Vicky Van Bellingen. Van Bellingen onderzocht alle Vlaamse films die tussen 2006 en 2018 werden gemaakt en kwam tot de conclusie dat slechts 16 procent geregisseerd werd door een vrouw, ofwel amper twee op de tien films. Dat is geen lokaal fenomeen. Ook in de rest van de wereld wordt de filmindustrie gedomineerd door mannelijke regisseurs. Toch zien we her en der andere tendensen. De Arabische wereld bijvoorbeeld heeft de voorbije twee decennia een nieuwe generatie van uiterst getalenteerde vrouwelijke regisseurs mogen verwelkomen, zoals Hinde Boujemaa, Maryam Touzani, Nadine Labaki en Yasmine Kassari, die met hun films Noura Rêve, Adam, Quand Les Hommes Pleurent en Caphernaum een belangrijke plek in de filmindustrie zijn gaan innemen.
Die vrouwen nemen niet alleen het voortouw in een door mannen gedomineerde industrie, ze maken ook komaf met genderstereotypen en culturele taboes, en vertellen verhalen die anders onverteld zouden blijven. Hun films verbeelden niet zelden gelaagde en complexe realiteiten die nog te vaak ongekend zijn bij het bredere Brusselse publiek. Daarom wil de Fatima Mernissi Leerstoel dit jaar een driedelige activiteitenreeks wijden aan die belangrijke verschuiving en aan de hand van films uit de Maghreb en het Midden-Oosten thema’s zoals macht, seksualiteit en genderstereotypen bespreekbaar maken.
De Fatima Mernissi Leerstoel is een initiatief van RHEA - Expertisecentrum gender, diversiteit en intersectionaliteit, in samenwerking met Crosstalks. AflamNa wordt gerealiseerd met de financiële steun van Darna, het Vlaams-Marokkaans culturenhuis.