© Amy Toensing
Na de hypes van concepten zoals diversiteit en intersectionaliteit is het nu de beurt aan de term ‘dekolonisering’. Wat is het verschil tussen diversifiëring en dekolonisering of tussen een intersectioneel en post- of dekoloniaal beleid?
Vooraleer we dieper ingaan op de vragen hoe de dekoloniale universiteit eruitziet en functioneert, en welke persoonlijke, maatschappelijke en institutionele veranderingen daarvoor nodig zijn, worden de verschillende noties (diversiteit, superdiversiteit, intersectionaliteit, de- en postkoloniaal) kritisch onder de loep genomen.
20:00: Welkom en introductie door Iman Lechkar (Vrije Universiteit Brussel - Fatima Mernissi Leerstoel)
20:15: Nadia Fadil (KU Leuven): “It is not possible for me to be objective”. Over de dekolonisatie van de sociale wetenschappen
20:30: Sarah Bracke (Universiteit van Amsterdam): ‘Le savoir est fait pour trancher. Over lichamen, instituties en kennispolitiek’
20:45: Sophie Withaeckx (Vrije Universiteit Brussel): 'Representatie of co-optatie? De (on)zichtbaarheid van gender en ‘ras’ in het dekolonisatie- en diversiteitsdiscours'
21:00: Gesprek met Nadia Fadil, Sophie Withaeckx en Sarah Bracke, gemodereerd door Bambi Ceuppens.
De Fatima Mernissi Leerstoel is een initiatief van RHEA - Expertisecentrum gender, diversiteit en intersectionaliteit, in samenwerking met Crosstalks. Dit evenement wordt georganiseerd in het kader van de weKONEKT.brussels week (1-5 april) en wordt gerealiseerd met de steun van Darna, Vlaams-Marokkaans Culturenhuis.
© Foto Fatima Mernissi overzichtspagina: Roeland Fossen
Sarah Bracke is hoogleraar sociologie van gender en seksualiteit aan de Universiteit van Amsterdam, en doet onderzoek naar structuren van macht en van het subject, op het snijvlak van gender, religie, ras, en seksualiteit. Ze leidt het 5-jarig onderzoeksprogramma EnGendering Europe’s Muslim Question gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.
Nadia Fadil is hoofddocent bij de vakgroep antropologie aan de KU Leuven. Ze werkt op het snijvlak van de thema’s religie/secularisme en racialisering, met een specifieke aandacht voor de positie van moslimminderheden in West-Europa. Ze is de auteur van onder meer het onlangs verschenen Nederlandstalig boekje ‘Tegen Radicalisering. Pleidooi voor een Postkoloniaal Europa’ (2017, VUB Press). Meer algemeen is ze gepassioneerd door de manier waarop mensen betekenis geven aan hun leven, vaak op een onvoorspelbare en niet-consensuele wijze.
Iman Lechkar is professor Islam en Gender en bekleedt de Fatima Mernissi Leerstoel aan de VUB. Als sociocultureel antropologe heeft zij zich gespecialiseerd in onderzoek naar islam, religie, secularisme, gender en burgerschap. Met haar vak Islam en Gender verbreedt Lechkar de leefwerelden van studenten door verschillende intellectuele en historische tradities te verbinden. Met de Fatima Mernissi activiteitenreeks geeft zij mee vorm aan het maatschappelijke debat rond islam, minderheden, macht en gender.
Sophie Withaeckx is coördinator bij RHEA, het expertisecentrum Gender, Diversiteit en Intersectionaliteit aan de VUB. Ze heeft een doctoraat in de filosofie en moraalwetenschappen (VUB) en behaalde masters in Afrikaanse talen en culturen (UGent) en Internationale betrekkingen en de diplomatie (UA). Sophies onderzoeksinteresses betreffen gender- en eergerelateerd geweld; gender, etniciteit en cultuur en migratie in identiteitsconstructie; transnationaliteit, transmigratie en sociaal werk.