© KBR
In 2021 kreeg Ann Dooms de Prijs voor Maatschappelijke Valorisatie van de Vrije Universiteit Brussel. Die prijs wordt sinds 2012 door de onderzoeksraad van de VUB uitgereikt aan wetenschappelijk onderzoekers die door hun engagement en gedrevenheid een sterk maatschappelijke uitstraling hebben.
Ann Dooms is verbonden aan de onderzoeksgroep Digital Mathematics (DIMA) van de Vakgroep Wiskunde en Data Science (WIDS) en is gespecialiseerd in patroonherkenning voor de analyse van cultureel erfgoed, medische beelden, scans van documenten en post-quantum cryptografie.
Naar aanleiding hiervan organiseert Crosstalks op 24 juni 2022 een Entr’Acte waarbij Ann Dooms vier gasten uitnodigt die haar op de een of andere manier inspireren. Gastvrouw Greet Van Thienen gaat met hen in gesprek.
16:30 – Onthaal met koffie en thee
17:00 – Welkom en inleiding door vicerector onderzoek Karin Vanderkerken
17:15 – Gesprek met wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel
17:45 – Gesprek met beeldend kunstenaar Athar Jaber
18:15 – Pauze
18:50 – Gesprek met kinderboekenauteur Manon Berns
19:20 – Gesprek met wiskundige en muzikant Valery Vermeulen
19:50 – Muzikale interventie door Valery Vermeulen
20:00 – 22:00 – Receptie met walking dinner
Deelname enkel op uitnodiging.
Ann Dooms behaalde het Doctoraat in de Wiskunde in 2004 en is nu Professor aan de Vakgroep Wiskunde en Data Science (WIDS) van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), waar zij de onderzoeksgroep Digitale Wiskunde (DIMA) leidt. DIMA legt de wiskundige fundamenten voor onze digitale wereld, van data-analyse tot (veilige) communicatie. Ann werkt op patroonherkenning voor de analyse van cultureel erfgoed, medische beelden, scans van documenten en post-quantum cryptografie. Ze is lid van de wetenschappelijke raad van Defensie en het IEEE comité in Information Forensics & Security, alumna van de Jonge Academie, associate editor van de Journal of Information Security and Applications en mede-oprichtster van het Platform Wiskunde Vlaanderen. In het Steunpunt Centrale toetsen is ze domeincoördinator Wiskunde. Daarnaast is Ann auteur van drie boeken voor het brede publiek en columniste bij EOS Wetenschap en De Tijd.
Wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel is moleculair bioloog en doctor in de gezondheidswetenschappen, en was acht jaar kankeronderzoeker aan de Universiteit van Gent. Nu wil ze vooral iedereen begeesteren met haar passie voor wetenschap, op de meest uiteenlopende manieren. Ze toert sinds oktober 2021 met de theatervoorstelling Missie 2021 door Vlaamse zalen en is auteur van verschillende populariserende boeken voor jong en oud. Daarnaast maakt ze samen met Lieven Scheire de Nerdland podcast, volgt ze als freelancer het wetenschapsnieuws op de voet (o.a. voor VRT NWS) en geeft ze regelmatig duiding op radio, televisie en online.
Athar Jaber, beeldhouwer van Iraakse origine, groeide op in Italië en woont nu al meer dan tien jaar in België. Zijn fascinatie voor beeldhouwkunst groeide tussen de meesterwerken van onder andere Michelangelo en Donatello. In zijn werk brengt hij de klassieke traditie van het marmerkappen in contact met nieuwe experimentele technieken. Het marmer wordt daarbij letterlijk aangetast en bewerkt, niet alleen door hamer en beitel, maar evengoed door zuurerosie, zandstraling of kogels.
Manon Berns studeerde Kunst en Kunstbeleid aan de Letterenfaculteit aan de Universiteit van Groningen. Ze werkte in het verleden als assistent-conservator en galeriehouder en is sinds 2000 eigenaar van tekstburo Berns. Of ze nu voor een museum, haar eigen galerie, kunstverzamelaar of krant werkt, in de banen van Manon Berns draait het om kunst. Hoe kunnen kinderen kunst nou saai vinden, vraagt ze zich af. Kunst is soms grappig, raar, spannend, anders of niet te begrijpen, maar saai? Om dat te laten zien besloot ze de spannende kinderboekenserie De Blockbusters te schrijven met telkens een ander kunstwerk in de hoofdrol.
Valery Vermeulen is elektronisch muzikant, wiskundige, muziekproducent, gastprofessor aan KASK-Conservatorium School of Art in Gent, gastdocent aan Master ArtScience KABK Den Haag en verbonden als onderzoeker aan het Departement Wiskunde aan de Universiteit Antwerpen. Hij behaalde een doctoraat in de zuivere wiskunde aan de Universiteit Gent en een masterdiploma Compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Gent. Sinds 2003 werkt Vermeulen aan verschillende projecten waar de interactie tussen muziek en wetenschap centraal staat. Disciplines die in zijn werk aan bod komen omvatten algoritmische muziekcompositie, generatieve klanksynthese, datasonificatie, biofeedback, psychofysiologie, artificiële intelligentie, econometrie, theoretische natuurkunde en astrofysica. Vermeulens laatste album Mikromedas AdS/CFT 001, werd in december 2021 gereleased op het label Ash International, onderdeel van het befaamde Britse label Touch.
Greet Van Thienen werkte meer dan 20 jaar lang als radiomaker en reporter bij Radio1, voor ze in 2013 bij Klara een thuis vond. Op 1 juni 2022 gaat ze met pensioen. Haar radioreeksen en podcasts over filosofie of biografieën van denkers en kunstenaars kunnen op veel bijval rekenen. Haar recentste boek 'De stuntelende mens' werd genomineerd voor de Sokrates beker 2022 en de tweejaarlijkse Hypatia prijs 2022.
Er zijn nog geen foto's toegevoegd voor dit event.