© Amy Toensing
Voor haar jaarlijkse hommage aan Fatima Mernissi reikt VUB dit jaar de hand aan het literaire tijdschrift DW B, dat 16 vrouwelijke literaire stemmen uit de Arabische wereld presenteert. Twee van hen, de Libanees-Franse Iman Humaydan en de Syrisch-Duitse Rosa Yassin Hassan, lezen voor uit eigen werk en praten over hun schrijverschap tegen de achtergrond van revolutie, censuur, en hun veranderende positie in de samenleving. Samen met Abdelkader Benali buigen ze zich over het belang van Fatima Mernissi in de ontwikkeling van de vrouwelijke stem in de moslimwereld, en de blijvende nood aan bruggen tussen het Westen en de Arabische wereld, ook in de literatuur. Karima el Fillali & ensemble zorgen voor muzikale intermezzo’s. Host van de avond is Nadia Dala.
DW B maakt een literaire reis langs 8 Arabische steden aan de Middellandse Zee, van Marokko tot Syrië, en laat de lezer kennismaken met een bijzonder palet aan indringende teksten over de Arabische wereld vandaag, gezien door de ogen van een zelfbewuste, sterke generatie vrouwelijke auteurs. Een kennismaking met 16 nieuwe stemmen die in het Westen te weinig worden gehoord.
20:30 : Verwelkoming door Iman Lechkar, leerstoelhouder van de Fatima Mernissi Leerstoel & Sigrid Bousset, curator editie DW B
20.50 : Iman Humaydan
21.00 : Rosa Yassin Hassan
21:10 : Gesprek met Iman Humaydan en Rosa Yassin Hassan
21:30 : Muzikaal intermezzo door Karima el Fillali & ensemble
21:45 : Gesprek met Abdelkader Benali
22:00 - 22:30 : Muzikaal optreden door Karima el Fillali & ensemble
De Fatima Mernissi Leerstoel is een initiatief van RHEA - Expertisecentrum gender, diversiteit en intersectionaliteit, in samenwerking met Crosstalks. Deze hommage is een samenwerking tussen de Fatima Mernissi Leerstoel, literair tijdschrift DW B [editie gecureerd door Sigrid Bousset] & Kaaitheater en kwam tot stand met de financiële steun van Darna, Vlaams-Marokkaans Culturenhuis.
© Foto Fatima Mernissi overzichtspagina: Roeland Fossen
Iman Humaydan (1956) is een Libanese schrijver en onderzoeker. Ze is medeoprichter van PEN Lebanon en bestuurslid van PEN International. Naast het schrijven van een aantal romans, kortverhalen en essays, vertaald in verschillende talen en gepubliceerd in internationale tijdschriften, leidt Humaydan seminaries over de Arabische taal en creatief schrijven in het Arabisch en Engels. Ze onderzoekt thema’s als naoorlogse problemen, vrouwenstemmen, geheugen, identiteit, taal en migratie. Haar laatste roman, 50 Gram of Paradise, won de Katara-prijs. De Franse vertaling stond op de shortlist voor de literaire prijs van het Institut du monde arabe in Parijs. Ze woont sinds enkele jaren in Parijs en geeft les aan de Sorbonne. Haar roman Andere levens verscheen in 2013 bij uitgeverij De Geus.
Rosa Yassin Hassan (1974, Damascus) studeerde architectuur en is auteur van kortverhalen en romans. Ze schreef artikels over cultuur en politiek in Arabische en internationale tijdschriften en is oprichter van de Syrische beweging ‘Vrouwen voor democratie’. In 2010 won ze de Beirut39-prijs, bestemd voor Arabische auteurs onder de 40 jaar. In 2014 kreeg ze de ereprijs voor Arabische literatuur in Agadir. Met de hulp van de Heinrich Böll Stiftung vluchtte ze in 2012 naar Duitsland, waar ze nog steeds woont. Enkele van haar romans werden naar het Duits vertaald.
Abdelkader Benali (1975, Marokko) schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en journalistiek werk. Bruiloft aan zee is zijn bejubelde en bekroonde debuut uit 1996. In 2015 verscheen Casa Benali, een Marokkaans huis-, tuin- en keukenkookboek, geschreven samen met zijn vrouw Saida. In september van dat jaar werd Benali vader van een dochter, voor wie hij het boek Brief aan mijn dochter schreef, dat in april 2016 verscheen. Geboren in Marokko en opgegroeid in Nederland spelen zijn roots een grote rol spelen in zijn verhalen. Hij verwerkt in zijn boeken vaak de multiculturele samenleving en de dubbele culturele identiteit van de migrant, alsook zijn eigen ervaringen met en fascinatie voor het hardlopen (o.a in De Zandloper). In 2019 verscheen zijn nieuwe roman De weekendmiljonair. Hij woont tegenwoordig in Amsterdam.
Nadia Dala is licentiate in de Oosterse Filologie en Geschiedenis (KULeuven). Dankzij studiebeurzen studeerde ze onder meer in Tunesië en Egypte. Bij haar terugkeer in België werkte ze als fulltime journaliste voor De Morgen en nadien De Standaard. Vervolgens ging ze aan de slag bij de VRT, waar ze ook programma’s presenteerde en tevens het diversiteitbeleid opstartte. Ze debuteerde als romanschrijver in 2008 met Waarom ik mijn moeder de hals doorsneed. Haar tweede roman De Biecht verscheen in 2017. Na onderzoek aan School of Communication- American University in Washington DC, was ze gastdocente International Reporting aan Georgetown University SCS ook in Washington DC. Nu is ze parttime senior lecturer International Journalism aan Thomas More hogeschool Mechelen, freelance journaliste en auteur. Ze geeft ook workshops.
Iman Lechkar is professor Islam en Gender en bekleedt de Fatima Mernissi Leerstoel aan de VUB. Als sociocultureel antropologe heeft zij zich gespecialiseerd in onderzoek naar islam, religie, secularisme, gender en burgerschap. Met haar vak Islam en Gender verbreedt Lechkar de leefwerelden van studenten door verschillende intellectuele en historische tradities te verbinden. Met de Fatima Mernissi activiteitenreeks geeft zij mee vorm aan het maatschappelijke debat rond islam, minderheden, macht en gender.
Sigrid Bousset (1969) werkt als onafhankelijk curator literatuur. Tot 2014 leidde ze het internationale literatuurhuis Passa Porta. Ze was curator van het internationale literatuurfestival Winternachten in Den Haag (2016), het internationale festival BruTaal in Brugge (2017) en Het betere boek in Gent (2018-2019). Ze werkt voor Flagey als adviseur literatuur en filosofie. Sinds 2017 ontwikkelt ze een nieuwe artistieke werking voor het huis van Herman Teirlinck te Beersel. In 2011 publiceerde ze Meer dan ik mij herinner. Gesprekken met Ivo Michiels. Inmiddels werkt ze ook aan een biografische boek over Michiels.