© JL Again
Hertekenen architecten de wereld van de zorg of durven ze ook vanuit de zorg hun eigen ontwerppraktijk herdenken? Wanneer maken kunst, design en architectuur ons menselijker? Wanneer zijn nieuwe technologieën in staat om nieuwe zorgrelaties te ontwikkelen? Vragen die worden voorgelegd aan de architecten en medewerkers van Huis Perrekes, aan architectuuractivist en filosoof Gideon Boie en aan de ontwerpers van het Exoskelet March II project van TU Delft.
08:30: Onthaal met koffie en koek
09:00: Marleen Wynants (Crosstalks) - Inleiding
09:05: An Jacobs (VUB) - Ontwerpen, temmen en naar de hand zetten
09:15: Halewijn Lievens (NU architectuuratelier) en Ester Goris (Studio Ester Goris/UGent) - Huis Perrekes: De Villa met de Publieke Tuin, het Tuinpaviljoen en het Wiegbed
09:45: Gideon Boie (BAVO) - Rede van de hoopgevende zetel
10:15: Didi van Dijk, Flores Germonpré en Marscha Niewland (Exoskeleton March II project - TU Delft) - Een robotisch pak
10:45: Rondleiding Villa Perrekes met Carla Molenberghs (Huis Perrekes), Halewijn Lievens en Ester Goris
11:15: Pauze
11:40 – 12:30: Open discussie over de rol van architectuur, design en kunst voor een samenleving waar welzijn en zorg centraal staan
Net voor de zomer opende Huis Perrekes vzw de villa met de publieke tuin en het tuinpaviljoen. Een voormalige dokterswoning in de dorpskern van Oosterlo huisvest kortverblijf, dagverzorging, begeleid wonen en ambulante begeleiding voor personen met dementie. Een krachtige verbinding tussen zorg, wonen en cultuur, ondersteund door design en architectuur.
Beeld overzichtspagina: Foto paviljoen: © Stijn Bollaert
Gideon Boie is architect-filosoof, onderzoeker aan de Faculteit Architectuur van de KU Leuven en mede-oprichter van BAVO, een onderzoekscollectief gericht op de politieke dimensie van kunst, architectuur en stedelijke planning.
Ester Goris is architect en leidt haar eigen Studio Ester Goris. Daarnaast is ze praktijkassistent aan de Universiteit Gent, departement Architectuur en Stedenbouw. Voor Huis Perrekes bracht zij de conceptstudie en het masterplan tot stand, een lijvig document dat voorafging aan de selectieprocedure van de Open Oproep. Dit stelde directie en personeel in staat om de noden en verlangens te vertalen in een heldere projectdefinitie. Sindsdien volgt zij als projectregisseur het verdere verloop van het masterplan en de realisaties van dichtbij op.
An Jacobs is sinds 2005 verbonden aan de vakgroep Communicatiewetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel. Binnen het onderzoekscentrum SMIT richt haar onderzoek zich vooral op de ontwikkeling van innovatieve toepassingen in de gezondheidszorg (coördinatie, communicatie, monitoring, beleving) hierbij staat thema’s van user empowerment in context aware omgevingen centraal (independent living, ambient en persuasive technologieën,…). Daarnaast werkt ze aan de verdere ontwikkeling van interdisciplinaire onderzoeksmethoden en instrumenten, alsook de ontwikkeling van proeftuinmethodologie in de zorg.
Halewijn Lievens is architect en, samen met Armand Eeckels, oprichter van NU architectuuratelier. NU architectuuratelier is een werkplatform voor intense architectuur en ontwerpend onderzoek, met de ambitie om in sterke wisselwerking, ruimtelijke, materiële en landschappelijke opgaven te bevragen en te ontwikkelen. NU architectuuratelier beoogt zo op een kwalitatieve manier bij te dragen aan onze sociale, ruimtelijke en mentale omgeving.
Carla Molenberghs is de oprichtster en directrice van Huis Perrekes.
Didi van Dijk, Flores Germonpré en Marscha Niewland maken deel uit van het MARCH IV team. Didi heeft haar Bachelor Werktuigbouwkunde aan de TU Delft afgerond en is verantwoordelijk voor de Partnerships en Public Relations van Project MARCH. Flores behaalde in 2018 haar bachelor Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft en is als mechanical engineer verantwoordelijk voor de stevigheid van het exoskelet. Marscha heeft een bachelor Werktuigbouwkunde op zak en werkt dit jaar vooral aan de gewrichten van het exoskelet.
Er zijn nog geen foto's toegevoegd voor dit event.