logo Crosstalks

Menu

Iedereen anders - Verslag workshops

text

Onze samenleving is grotendeels gebaseerd op een specifiek ideaalbeeld van hoe mensen zouden moeten denken en functioneren. Wat is 'normaal'? Hoe kunnen we stereotypen en vooroordelen bestrijden? In april focuste Crosstalks op de impact van vooroordelen, stigmatisering en discriminatie op de (mentale) gezondheid.
 

  • Op 19 april 2023 vond er een workshop plaats in het Guislain Museum in Gent, met als thema Neurodiversiteit als norm, niet als label. Kirsten Catthoor, psychiater in Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg en voorzitter van Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie, pleitte tegen stigma, gevolgd door Rachel Elliott, professor in gezondheidseconomie aan de universiteit van Manchester, die sprak over therapeutische interventies en hun effecten op de geestelijke gezondheid. Vijf ervaringsdeskundigen deelden hun persoonlijke ervaringen.
  • Tijdens een Crosstalks-sessie op het Symposium Medische Wereld op 22 april ging Olave Nduwanje, auteur, jurist en activist, in gesprek met zorgprofessionals die het verband tussen discriminatie en gezondheid toelichtten. De panelleden waren Ama Kissi (klinisch psycholoog en onderzoeker aan UGent), Veerle Soyez (psycholoog, therapeut en onderzoeker verbonden aan BRussels University Consultation Centre), Kimberley van Megen en Marjon Melissen (fat activists van Stichting Dikke Vinger).

Lees hier het volledige verslag van auteur Geerdt Magiels of vind het terug op deze pagina onder 'Downloads'.

Don't miss any updates!

Subscribe to the newsletter